Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας και ο Σύλλογος Αφυπηρετησάντων Διπ
Προς ένα νέο διεθνές εμπορικό σύστημα και η Ελλάδα.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σκρόνιας Βασίλειος, Πρόεδρος, Σύλλογος Αφυπηρετησάντων ΟΕΥ (ΥΠΕΞ).
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ|Ε κ. Σίμος Αναστασόπουλος.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ υπογράμμισε ότι αυτό που έβλεπε το αμερικανικό κατεστημένο ήταν ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης απεκόμισαν άλλα κράτη, όπως η Κίνα και όχι οι ΗΠΑ. Ο κ. Λιαργκόβας ισχυρίστηκε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τράμπ δεν είναι συγκυριακή αλλά συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος με τη συγκρότηση μιας νέας στρατηγικής με επιβολή δασμών, αποδέσμευση από την Κίνα και άσκηση πίεσης προς την ΕΕ. Τέλος, αναρωτήθηκε τι θα κάνει η ΕΕ σε περίπτωση που οι κινεζικές εξαγωγές στραφούν προς την ευρωπαική αγορά. Θα αναγκαστεί η ΕΕ να επιβάλει δασμούς με τη σειρά της στην Κίνα;
Ο καθ. Χαρ. Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της πολιτικής Τράμπ, όπως ότι το σύστημα λήψης αποφάσεων πάσχει από ανακολουθίες, που δεν είναι αποτέλεσμα συγκροτημένης τακτικής αλλά έλλειψης συγκεκριμένης στρατηγικής. Ο κ. Τσαρδανίδης εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη αποδιργάνωση του διεθνούς εμπορίου μπορεί να οδηγήσει, πρώτον, σε ένα πολυπολικό συνασπισμό προθύμων (ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής, Ινδία και χώρες της Ασίας) αφήνοντας έξω τις ΗΠΑ. Στον αντίποδα μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ζωνών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, που μπορούν να βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους κατά το πρότυπο του συστήματος, που υφίστατω πριν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Τρίτον, στη δημιουργία μεγαπεριφερειών με τάσεις περιφερειακής ολοκλήρωσης στην Ασία (RCEP), στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης (ΕΕ με χώρες που συνδέεονται με αυτή) και στην Αμερική (Mercosur στην Λατινική Αμερική και μια νέα USMCA στη Βόρεια).
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, αν τελικά εφαρμοστούν οι ανταποδοτικοί δασμοί στις ελληνικές εξαγωγές και ειδικότερα στα αγροτικά προϊόντα. Ισχυρίστηκε, ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι διατροφικής φύσης και για μερικά προϊόντα , όπως οι ελιές, τα κρασιά και τα ροδάκινα η αμερικανική αγορά είναι πολύ σημαντική. Υπογράμμισε τέλος ότι η εκτροπή του εξαγωγικού εμπορίου από την αγορά των ΗΠΑ προς την ΕΕ θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ, αφού αυτές θα αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό από τα κινεζικά.
Ο κ. Θεοδόσης Βάλλας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αφυπηρεσάντων OEY (YΠΕΞ) στην παρέμβασή του έδωσε έμφαση στην εμπειρία του ως Διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ στην Ουάσιγκτον κατά την προηγούμενη θητεία Τράμπ, όπου το 2016 πάγωσε την ήδη σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσενω (TTIP) μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο κ. Βάλλας θεωρεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων θα είναι μικρές, καθώς αυτά αγοράζονται λόγω του καλού ονόματος που έχουν αποκτήσει και ποιότητας όχι μόνο στους ελληνοαμερικανούς αλλά και γενικότερα στο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό.
Τη συζήτηση μπορείτε να δείτε 👉 https://youtu.be/VnULB2DfamI