Πανεπιστημίου 16
2103620274
Δελτίο τύπου: Α΄ Συνέδριο του Νομικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας

Δελτίο τύπου: Α΄ Συνέδριο του Νομικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μέτοχοι, Στελέχη και Επιχείρηση: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις
Α’ Συνέδριο Νομικού Συμβουλίου

Αθήνα, 20.10.2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Α΄ Συνέδριο του Νομικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας στο αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών.

 

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ|Ε, Σίμος Αναστασόπουλος. Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε τον απαιτητικό ρόλο του ηγέτη που αναγκάζεται να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενες υποχρεώσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα, τονίζοντας ότι αυτόν ακριβώς το ρόλο επιχειρεί να προβάλει και να αναδείξει το Συνέδριο με τη βοήθεια επιφανών επιχειρηματικών στελεχών και συμβούλων.

 

Σε τέσσερις ενότητες με τους τίτλους: «Νέοι κανόνες στη λειτουργία της επιχείρησης», «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρικό Συμφέρον», «Ευθύνη στελεχών έναντι της εταιρείας και των μετόχων» και «Αμοιβές, Μετοχές και άλλες παροχές στα στελέχη» παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι καινοτόμοι κανονιστικοί μηχανισμοί για τα προσωπικά δεδομένα, το whistleblowing, την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, εξετάστηκαν με κριτική διάθεση οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, αναλύθηκαν οι ευθύνες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιχειρηματικών στελεχών και παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για την καλύτερη απόδοσή τους.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα:

  • Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία όχι μόνο στην προσέλκυση αλλά και στη διατήρηση στελεχών και εργαζομένων σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι για εργασία επικεντρώνονται στην ποιότητα ζωής και όχι τόσο στις οικονομικές απολαβές. Με άλλα λόγια είναι έτοιμοι να δεχθούν χαμηλότερες αποδοχές σε επιχειρήσεις που προσφέρουν ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή.
  • Το νέο κανονιστικό πλαίσιο που εισάγει στην επιχείρηση την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τον θεσμό του “wislteblowing” και της προστασίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, δημιουργεί μακροπρόθεσμα υπεραξία στην επιχείρηση εισάγοντας ένα ηθικό στοιχείο στην επιχειρηματικότητα και επιτρέποντας, με την υποχρεωτική εκπαίδευση των εργαζομένων, την αλλαγή «κουλτούρας» στην επιχείρηση.
  • Για την εκτίμηση της αξίας της επιχείρησης, σημασία έχουν η ποιότητα των επιχειρηματικών αποφάσεων και η εσωτερική οργάνωση της εταιρείας που να της επιτρέπει να παράγει κερδοφορία, ώστε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Η τυπική τήρηση των διατάξεων της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως φαίνεται να συμβαίνει στη χώρα μας, όπου το πλαίσιο είναι υπερρυθμιστικό και πολύπλοκο, δεν παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες για την επιχείρηση, ώστε να την καταστήσει ελκυστική στον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι οι διατάξεις της εταιρικής διακυβέρνησης  να θέτουν πρότυπα αποφεύγοντας την εξαντλητική υπερρύθμιση.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι: Νικόλας Κανελλόπουλος, μέλος του Νομικού Συμβουλίου και Διευθύνων Εταίρος της Nicolas Kanellopoulos – Chara Zerva & Associates Law Firm – NKLaw Firm, Δρ. Φώτιος Καρατζένης, Δικηγόρος, Chief Legal Counsel, Όμιλος MIG Νίκος Ζάχος, Δικηγόρος, Senior Counsel, ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚ. ΕΤ Γιάννης Αψούρης, Γενικός Δ/ντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου HELLENiQ ENERGY, Στέφανος Θεοδωρίδης, Δ/νων Σύμβουλος, ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Βασίλης Κυριακού, Δικηγόρος, LEROY MERLIN, Λίλιαν Mήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου -Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος του  Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία  (Εuropean Public Law Organisation), Στέφανος Μήτσιος, Partner-Head of Tax, ΕΥ Ελλάδος, Θανάσης Κουλορίδας, Επίκουρος Καθηγητής ΟΠΑ | Πρόεδρος ΕΝΕΙΣΕΤ, Γιώργος Λιακόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Εμμανουήλ Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance GRANT THORNTON, Αλέξης Πιλάβιος, πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς| Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, MYTILINEOS, Γιώργος Γραβιάς, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Αναπ. Γενικός Γραμματέας ΣΑΕ|Ε, Εταίρος ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΗΣ & ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΚ. ΕΤ., Δημήτρης Εμβαλωμένος, Δικηγόρος LL.M. (QMUL),  Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης & του CEDR,  Αναπλ. Διευθύνων Εταίρος BAHAS, GRAMATIDIS & PARTNERS (BGP) ΔΙΚ.ΕΤ., Δρ Δημήτρης Θεοχάρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΛ Μ.Α.Ε. & Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΧΑΡΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, Γιώργος Μελίδης, Financial Lines Manager, Howden Hellas, Βασίλης Βύζας, Partner, Leader of Tax & Legal Services, PwC Ελλάδος, Πέτρος Σελέκος, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ/Νομικός Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS, Ελευθερία Σπυρίδωνος, CIA, COSO IC Director ESGRC | Governance, Risk & Compliance Services GRANT THORNTON και Αργύρης Τσακνής, Οικονομικός και Διοικητικός Δ/ντής – Μέλος ΔΣ, Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Τα συμπεράσματα τέθηκαν από την Δρ Ιωάννα Αναστασοπούλου, Πρόεδρο ΝΣ_ Γεν. Γραμματέα ΣΑΕ|Ε, Εταίρο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΚ. ΕΤ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://youtu.be/5M8quksZibM

Σχετικές ενημερώσεις