Πανεπιστημίου 16
2103620274
Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας: Η ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα

Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας: Η ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα

Κύριος ομιλητής στο Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας: Η διεθνής οικονομία στον 21ο αιώνα. Από την παγκοσμιοποίηση στον πολυκεντρισμό που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ|Ε και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στην Αθήνα (28 – 30 Μαρτίου 2024) ήταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας ανέπτυξε το θέμα «Ευρωσύστημα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία στο μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον».
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε η ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου πολιτικής σε αρνητικά επίπεδα, στα οποία παρέμεινε επί μια οκταετία συνέβαλαν σε μια διαρκή πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στήριξαν την οικονομική ευημερία. Από την άλλη πλευρά όμως, η πολιτική αυτή είχε και δυνητικές ανεπιθύμητες συνέπειες, που επίσης έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Ο κύριος Στουρνάρας υπογράμμισε ότι όσο περισσότερο προχωρεί η ενοποίηση και αυξάνεται ο συντονισμός των πολιτικών στη Νομισματική Ένωση, με τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος σε μελλοντικές διαταραχές και δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την μαγνητοσκοπημένη ομιλία και την συζήτηση που ακολούθησε ΕΔΩ

 

 

Σχετικές ενημερώσεις