Πανεπιστημίου 16
2103620274

Μετά τη ΦΑΓΕ και τη COCA COLA, ποιός;;;

«Όσοι μπορούν, φεύγουν»

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες θα φύγουν από την Ελλάδα, εάν συνεχιστεί επί μακρόν η αστάθεια του οικονομικού τοπίου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (Α.Ε. & ΕΠΕ), ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 700 από τις μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις Α.Ε. και ΕΠΕ στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τη μεταφορά και της έδρας της Coca Cola Hellenic από την Ελλάδα στην Ελβετία. Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, έρχεται τώρα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης, να διαγράφεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic, αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ, και αντανακλούν τη σφοδρότητα της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική στην επιχειρηματικότητα ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές αντιστάσεις στις μετακινήσεις της έδρας τέτοιου μεγέθους εταιρειών, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Α.Ε. & ΕΠΕ και τονίζει ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος και για το λόγο αυτό προσπαθούν να δείξουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από αγορές εκτός της χώρας.

«Πρόκειται για μεγάλο χτύπημα το οποίο δέχεται η ήδη βαθύτατα τραυματισμένη ελληνική Οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές θα παύσουν να παρέχουν αμέσως ή εμμέσως πόρους μέσω της φορολογίας κ.λπ. στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής Οικονομίας. Όσο για τις εγκαταστάσεις τους που όπως δηλώνουν θα παραμείνουν στην Ελλάδα, υπάρχει έντονος ο φόβος, ότι σταδιακά θα κλείνουν τις μονάδες τους αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Τελικά, φαίνεται ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας δεν έχει αποσοβήσει στη συνείδηση του επιχειρηματία τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ ενώ, παρά τα όσα ευαγγελίζονται οι εκάστοτε Κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με υπηρεσίες μιας στάσεως και λοιπές παρόμοιες δράσεις, η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη όχι μόνο για νέες αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι τα ευχολόγια συνεχίζονται συστηματικά», καταλήγει στο σχόλιό του ο Σύνδεσμος Α.Ε.- ΕΠΕ κι επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που «ευαγγελίζονταν» οι κυβερνώντες δεν έχουν αποδώσει σε τίποτε άλλο παρά μόνον σε κλείσιμο επιχειρήσεων, υψηλότατη ανεργία, σκληρή φορολόγηση ελλείψει άλλων εσόδων και σε εξαθλίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, γενικότερα.

Επικοινωνία με τον Τύπο: 6932900255

Σχετικές ενημερώσεις